Digitaalisen transformaation aikakautena, jolloin se on muuttunut välttämättömäksi osaksi liiketoiminnan menestystä, yritykset eivät yksinkertaisesti enää pärjää ilman jatkuvaa uusien ohjelmistoratkaisujen virtaa. Innovatiivisten sovellusten nopea ja tehokas kehitys on nykyään käytännössä edellytys modernin liiketoiminnan elinvoimaisuudelle. Juuri tästä syystä low-code-lähestymistapa ohjelmistokehitykseen on nousemassa keskeiseen asemaan nykyaikaisessa sovelluskehitysympäristössä.
Low-code tarjoaa kehittäjille mahdollisuuden tuottaa sovelluksia, jotka ovat massiivisesti skaalautuvia, suorituskykyoptimoituja, uudelleenkäytettäviä, turvallisia ja helposti ylläpidettäviä – ja kaiken tämän huomattavasti alhaisemmin kustannuksin verrattuna perinteisiin kehitystapoihin. Ei siis ole yllättävää, että low-code-kehityksen vaikutus ohjelmistoalalla kasvaa jatkuvasti. Gartner arvioikin, että vuoteen 2024 mennessä yli 65 prosenttia kaikesta ohjelmistokehityksestä tapahtuu low-code-alustoilla.
Juuri tästä syystä jokaisen liiketoiminta- tai IT-päättäjän, joka vastaa liiketoimintasovellusten kehittämisestä tai käytöstä, on hyödyllistä ymmärtää low-code-kehityksen perusteet. Tässä artikkelissa käymme siksi läpi, mistä low-code-kehityksessä todella on kyse ja miten low-code-alustat pystyvät tuottamaan kilpailuetuja, joita perinteiset kehitysmenetelmät eivät tarjoa.
Mitä low-code on?
Low-code-ohjelmiston ydinpiirre on sen visuaalisuus – se ei perustu perinteiseen proseduraaliseen kehitystapaan. Kehittäjät voivat luoda haluamansa toiminnot sisältäviä sovelluksia yksinkertaisesti poimimalla valmiita moduuleja ja malleja, joita he järjestävät graafisessa käyttöliittymässä vetämällä ja pudottamalla elementtejä loogiseen järjestykseen.
Low-code-kehityksessä jopa 90 prosenttia sovelluksen logiikasta syntyy valmiiksi koodatuista komponenteista, ja vain noin 10 prosentin osuus joudutaan koodaamaan käsin esimerkiksi erityisiin vaatimuksiin tai käyttöliittymän yksityiskohtiin liittyen. Tämä lähestymistapa nopeuttaa kehitysprosessia merkittävästi – sovellukset voidaan toteuttaa jopa kymmenen kertaa nopeammin kuin perinteisillä menetelmillä. Lopputuloksena yritykset säästävät kustannuksissa ja parantavat tuottavuuttaan.
Low-code-alustojen hyödyt ammattiohjelmistokehittäjille
Visuaalisen mallinnuksen ansiosta käyttäjät, joilla on liiketoimintaosaamista mutta ei varsinaisia koodaustaitoja, voivat luoda nopeasti ja vaivattomasti sovelluksia työprosessiensa automatisointiin. Vielä merkittävämpää on kuitenkin se, että ammattiohjelmoijat voivat kehittää monimutkaisia ja kehittyneitä liiketoimintasovelluksia lisäämällä vain pienissä määrin käsin kirjoitettua koodia low-code ratkaisuihin.
Low-code ei pelkästään nopeuta kehitystyötä verrattuna perinteiseen koodaukseen, vaan suunnittelijat voivat myös hyvin joustavasti tehdä muutoksia kehitysprosessin missä tahansa vaiheessa, mikäli projektin vaatimukset muuttuvat. Lisäksi sovellusten muokkaaminen tulevaisuuden teknologisiin tai liiketoimintaympäristön muutoksiin onnistuu ilman, että vuosien aikana tehtyä koodaustyötä tarvitsee ”heittää hukkaan”.
Low-koodi -ratkaisujen visuaalisuus tarjoaa ohjelmistokehittäjille ja muille kuin teknisille loppukäyttäjille yhteisen tavan hahmottaa ja suunnitella sovellusratkaisuja. Tämä mahdollistaa tiimien tehokkaan yhteistyön, jonka myötä voidaan luoda visuaalisia prototyyppejä, jotka vastaavat tarkasti tarvittavia toiminnallisia vaatimuksia. Tällainen yhteiskehittely paitsi nopeuttaa kehitysprosessia, myös minimoi kalliiden virheiden riskin – ainutlaatuinen etu, joka erottaa low-code-lähestymistavan perinteisemmistä kehitysmenetelmistä.
Mutta mikä mahdollistaa kaiken tämän?
Tämän ymmärtämiseksi tarkastelemme lyhyesti tyypillisen low-code-alustan arkkitehtuuria. Esimerkkimallina toimii eSystems -kumppani OutSystems ja sen tekninen rakenne.
Katsaus Low-Code-alustojen Arkkitehtuuriin
OutSystems-alusta on integroitu kehitysympäristö (IDE), jonka avulla sovelluksen kaikki osa-alueet – logiikka, käyttöliittymä, prosessivirrat, integroinnit ulkoisiin työkaluihin ja resursseihin sekä paljon muuta – voidaan suunnitella visuaalisesti yhdellä näkymällä. Kehittäjät hyödyntävät työpöytäkäyttöön tarkoitettua IDE:tä, joka on yhteydessä OutSystems-ympäristöön. Tämä ympäristö sijaitsee joko pilvipalvelimessa tai yrityksen sisäisessä datakeskuksessa ja toimii perinteisissä sovelluspalvelinympäristöissä, kuten .NET tai Java EE (J2EE).
Vaikka OutSystemsin toteutus eroaa yksityiskohdiltaan joiltakin osin, tätä artikkelia varten voidaan ajatella, että tyypillinen low-code-alusta sisältää neljä keskeistä komponenttia: suunnittelurajapinta, integrointirajapinta, kääntäjä sekä käyttöönoton hallintatyökalu. Käydään lyhyesti läpi, mitä kukin näistä tarkoittaa.
Suunnittelukäyttöliittymä
Tämä on käyttöliittymä, jonka kehittäjät hyödyntävät sovellusten visuaaliseen suunnitteluun ja kokoamiseen. Työkalu sisältää satoja valmiita komponentteja, widgettejä, käyttöliittymäpohjia ja näyttömallipohjia, jotka tarjoavat kaiken tarvittavan ohjelmistosovelluksen määrittelyyn alusta loppuun. Kehittäjät – mukaan lukien liiketoimintaprosessien asiantuntijat, joilla ei välttämättä ole syvällistä koodausosaamista – voivat mallintaa kaikki suunnittelun osa-alueet. Tämä kattaa esimerkiksi liiketoimintalogiikan, työnkulut, käyttöliittymäelementit, tietoturvasäännöt ja paljon muuta. Kaikki tämä tapahtuu helposti vetämällä ja pudottamalla halutut moduulit oikeaan paikkaan graafisessa käyttöliittymässä, mikä tekee prosessista intuitiivisen ja tehokkaan.
Integraatiorajapinta
Integraatioiden rajapinnan avulla kokeneet kehittäjät voivat luoda räätälöityjä adaptereita, joiden avulla järjestelmiä voidaan täydellisesti muokata ja laajentaa yhdistämällä ne ulkoisiin API-rajapintoihin, kirjastoihin, verkkopalveluihin sekä tietokantoihin. OutSystems-alustalla integrointiympäristö toimii sulavasti yhteen Microsoft Visual Studion kanssa mukautettujen .NET-komponenttien luomiseksi sekä Eclipsen kanssa J2EE-komponenttien räätälöintiin.
Kääntäjä
Kääntäjä muuntaa visuaalisen suunnittelumallin – mukaan lukien kaikki siihen liittyvät riippuvuudet – standardiksi C#- tai Java-sovelluskoodiksi.
OutSystems-alustalla luotu koodi on optimoitua ja tarkasti dokumentoitua. Toisin sanoen, se ei tarvitse erillisiä ajoaikatulkkeja tai -moottoreita. Suunnitteluympäristössä luodun visuaalisen mallin ja syntetisoidun lähdekoodin välillä on suora yhdenmukaisuus, mikä varmistaa, että visuaalisen mallin rakenne ja dokumentaatio säilyvät muuttumattomina. Lisäksi käännetty koodi voidaan irrottaa OutSystems-ympäristöstä ja ajaa itsenäisesti, mikä poistaa riskin alustan tarjoajaan riippuvuudesta.
Julkaisunhallinta
Käyttöönoton ohjaimen rooli on huolehtia generoidun koodin asennuksesta ja hallinnasta kaikilla front-end-palvelimilla, joita voi olla useita samassa ympäristössä. Front-end-palvelimet, joilla koodi ajetaan, ovat tyypillisesti tavallisia web-sovelluspalvelimia, kuten Microsoft IIS tai Java Application Server.
Miten Low-Code ja eSystems Tukevat Onnistunutta Agile-Soveltamista
Nykyaikaisen ammattimaisen ohjelmistokehityksen standardimenetelmä on Ketterä, joka perustuu jatkuvaan suunnittelun, julkaisemisen, käyttäjäpalautteen ja päivitysten sykliin. eSystems low-code -alustan avulla ketterässä kehittämisessä keskeisen tärkeä visuaalinen prototypointi sujuu huomattavan nopeasti ja vaivattomasti. Kun käyttäjät pääsevät kokeilemaan toimivia näkymiä ja tarkentamaan suunnitteluaan aidossa työympäristössä, kehitysprosessista tulee entistä iteratiivisempi ja tehokkaampi. Ratkaisumme helpottavat sovelluskehittäjien ja loppukäyttäjien välistä yhteistyötä ja pienentävät osaltaan riskiä siitä, että valmis ohjelmisto ei vastaisi käyttäjien aidosti kokemia tarpeita.
eSystems auttaa yritystäsi kehittymään low-code-osaajaksi!
Me eSystemsillä olemme erikoistuneet auttamaan yrityksiä, kuten sinun, hyödyntämään vähäkoodikehityksen (low-code) koko potentiaalin. Yhteistyössä alan huippukumppaneidemme kanssa – kuten OutSystems, WaveMaker (joka on ammattikehittäjien suosima low-code-alusta) sekä integraatio- ja automaatioasiantuntija Workato – tarjoamme ratkaisuja, jotka vastaavat lähes kaikkiin liiketoiminta- ja IT-tarpeisiin.
eSystemsin kanssa pysyt aina kehityksen ohjaksissa. Tarjoamme sinulle täyden hallinnan kaikkeen kehittämiseen, tietoturvaan, testaukseen, tuotantoon, muutoksenhallintaan ja digitaalisen omaisuuden hallintaan liittyvään. Teemme tiivistä yhteistyötä kanssasi, jotta ratkaisumme mukautuvat täsmällisesti liiketoimintasi tarpeisiin. Lopputuloksena ovat sovellukset, jotka paitsi vakuuttavat toimivuudellaan, myös pystyvät jatkamaan sujuvaa toimintaansa riippumatta ydinjärjestelmien tilasta – olivatpa ne hetkellisesti poissa käytöstä tai huollon alaisina.
Asiantunteva tiimimme on valmis auttamaan sinua löytämään tien low-code-maailmassa. Ota yhteyttä jo tänään, niin autamme sinua ottamaan ison askeleen kohti digitaalista muutosta vähäkoodin avulla.

COMMENTS